Actueel

Nieuws laat je nooit los. Hier: blogs en (verwijzingen naar) onderwerpen waar ik me mee bezig houd voor diverse media.

Het afgelopen jaar maakte ik samen met Beeld Werkt uit Tilburg een documentaire over het dorp Moerdijk: ‘Van paniek naar perspectief’. In 2013 brak in het dorp paniek uit, toen uitbreidingsplannen van het haven- en industrieterrein Moerdijk tot gevolg leken te hebben dat het dorp zou verdwijnen. Huizen werden onverkoopbaar, mensen wilden weg maar konden niet. In samenwerking met de gemeente, het havenschap en de provincie Noord-Brabant (de opdrachtgevers voor deze documentaire) zetten inwoners alles op alles om het dorp overeind te houden. En dat is met vallen en opstaan gelukt, mede dankzij de unieke Moerdijkregeling die inwoners de garantie geeft dat ze hun huis eventueel aan de gemeente kunnen verkopen. Onze documentaire over dit proces is in het dorp vertoond, inwoners hebben ‘m gekregen en met name voor de Moerdijkregeling is ook op andere plaatsen in het land belangstelling.

 

Over de financiële druk op NRG, het bedrijf dat de kernreactor in de duinen bij Petten exploiteert, maakte ik in september 2016 voor het NOS-Journaal deze bijdrage:

Met twee collega’s van de NOS werkte ik de afgelopen jaren aan een onthullend boek over de gaswinning in Groningen: De gaskolonie. Van nationale bodemschat tot Groningse tragedie. Het is een reconstructie van de gaswinning van begin, 1959, tot heden en geeft inzicht in de manier waarop de aandeelhouders van de NAM, Shell en Exxon, door de jaren heen hebben geprobeerd (en nog steeds proberen) de politieke besluitvorming over de gaswinning te beïnvloeden. Ook maakt het duidelijk dat voor Groningers de maat vol is. Ze zijn bang voor nieuwe aardbevingen, zijn het beu dat de NAM in hun ogen de vergoeding van schade traineert en voelen zich door de rest van het land niet of nauwelijks gehoord. Te koop in de betere boekhandel of via www.uitgeverijpassage.nl

Voor De Morgen schrijf ik regelmatig columns over de Duitse politiek.